Hvordan lage og bruke vannavkok og oljeuttrekk fra urtene.

Det er lett og effektivt å bruke eteriske oljer i selvpleie. Men det finnes ikke eteriske oljer fra hver plant. Og masse av de som ikke har eteriske olje har gode virkningene som kan benyttes. Da kan det være gunstig å vite hvordan lages vannavkok (kalles også ekstrakt) eller oljeuttrekk fra urtene.

Vannavkok eller ekstrakt er enkelt å lage: ta 20-40g av tørket urt og 5dl av vann. La vannet kokes opp, tilsett urten og la den trekke i 30 minutter. Sil etterpå.  Den beste måten å lagre den er å fryse i små porsjoner for eksempel i isbitformer.

For å lage oljeuttrekk trenges det 100g av tørket urt som tilsettes til 0,5l av oliven eller mandelolje. Glasset må stå i mørket i romtemperatur i en måned. Sil etterpå og oljen er ferdig til bruk.

Disse oppskriftene hjelper oss å nytte gode virkningen til noen planter som ringblomst, nesle eller kamille (det finnes jo kamille eterisk olje men den er kjempedyrt så i stedet for å tilsette noen dråper av eterisk olje til base olje kan du bruke bare oljeuttrekk og spare masse penger). 

Hvordan kan du bruke vannavkok:

  • Vannavkok av ringblomster mykgjør og desinfiserer huden så kan den tilsettes til fotbad. Det kan også gnis rett inn i hodebunnen hvis den er kløende og irriterende. 
  • Vannavkok av kamille er svært god for håret særlig hvis du er blonde. Den kan bleke håret og gir den naturlig glans. Sterke avkoket kan blandes sammen med vann (1 dl avkok per 1l vann) og helles på håret etter vask. Kamille er også god for tørr og irriterende hud og kan brukes som lotion. 
  • Vannavkok av nesle er også god for hår. Den passer for alle hårtyper og vil gjøre det sterkere, redusere håravfall. Den kan gnis i hodebunn eller brukes på det samme måte som kamille avkok (hell over håret etter vask). 

 

Hvordan bruke oljeuttrekk:

  • Ringblomstolje vil hjelpe mot eksem eller psoriasis. Den vil også gjøre huden myk. Kan smøres rett på huden.
  • Kamilleolje er også egnet for tørr og irriterende hud. 

Urteolje kan brukes som vanlig vegetabilsk olje dvs du kan smøre dem rett på huden, tilsette dem i kremer eller andre hjemmelaget kosmetikk, lage massasjeblandingen med dem osv.

Ønsker dere kreativ såpestøping og produksjon av egen kosmetikk!

#kosmetikk #urt #oljeuttrekk #vanavkok #hjemmelaget #DIY #lagdetselv #hudpleie #hårpleie #nesle #kamille #ringblomst

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Trollsaape

Trollsaape

25, Stavanger

Jeg heter Anastasia og Trollsaape er firma mitt. Jeg lager hjemmelaget såpe og kosmetikk som du kan kjøpe i mitt butikk (sammen med forskjellige varer for såpestøping). I denne bloggen vil jeg fortelle hvordan du kan lage såpe og kosmetikk selv og hvor morsomt det er =)))

Kategorier

Arkiv

hits